2023. április 25., kedd

Karfiol fasírt forrólevegős fritőzben

 

Hozzávalók:

  • 1 fej karfiol
  • 1 tojás
  • 100 gramm parmezán sajt
  • 100 gramm cheddart sajt
  • metélőhagyma
  • zsemlemorzsa
  • 2 evőkanál olaj
  • ízlés szerint só és bors

Elkészítés:

Feldaraboljuk és megtisztítjuk a karfiolt, melynek rózsáit enyhén sós vízben megfőzünk. Én most konzervet használtam, amit én tettem el sós lében.

Ha már kellően puha állagúak, készítsünk belőlük pürét, majd ehhez adjuk hozzá a kétféle sajtot, üssünk bele egy tojást, végül ízlés szerint sót, borsot és apróra vágott metélőhagymát adjunk hozzá. A masszát aztán kellő alapossággal keverjük össze.







Ebből evőkanálnyi mennyiségben gyúrjunk kis gombócokat, melyeket forgassunk olajjal kevert zsemlemorzsába. Ezeket a kis golyókat 200 fokon a forrólevegős fritőzben addig süssük – nagyjából 10- 15 perc sütő teljesítményének függvényében –amíg arany barnák nem lesznek.







Mártogatóval, sajtszósszal kínálva isteni előétel vagy csemege, de akár körettel főétel is lehet.

Ez kb. egy fél fej karfiol volt, tehát úgy számoljunk készítéskor, hogy ennyi a fél adag.

Hasábburgonya friss burgonyából

Hozzávalók:

  • burgonya (0,5-1 kg, a fritőz méretétől függően)
  • 1-2 ek olaj

Elkészítés:

Megtisztítjuk a burgonyát a héjától, és kb.1 cm vastag hasábokra vágjuk. 30 percre hideg vízbe tesszük. Ezután leöntjük a vizet, papírtörlővel vagy tiszta konyharuhával leitatjuk róla a vizet. Visszatesszük a kitörölt tálba, ahol megsózzuk és összekeverjük egy evőkanál olajjal.

Forrólevegős fritőzben két szakaszban sütjük. Az első szakasz körülbelül 18 percig140 fokon. Így a belseje fő meg. 5 percenként vegyük ki a kosarat, ha az a fajta fritőzünk van, és rázzuk meg a krumplit. 18 perc elteltével emeljük a hőmérsékletet 230 fokra, és további 15-20 percig süssük arany barnára.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Epres „kenyér”

  Hozzávalók: Tészta: 330 g kristálycukor 125 g vaj vagy margarin 3 db tojás 250 ml tej 1 db citrom reszelt héja 350 g finomliszt 2 tk...