Hozzávalók:
- 1 fej karfiol
- 1 tojás
- 100 gramm parmezán sajt
- 100 gramm cheddart sajt
- metélőhagyma
- zsemlemorzsa
- 2 evőkanál olaj
- ízlés szerint só és bors
Elkészítés:
Feldaraboljuk és megtisztítjuk a karfiolt, melynek rózsáit enyhén sós vízben megfőzünk. Én most konzervet használtam, amit én tettem el sós lében.
Ha már kellően puha állagúak, készítsünk belőlük pürét, majd ehhez adjuk hozzá a kétféle sajtot, üssünk bele egy tojást, végül ízlés szerint sót, borsot és apróra vágott metélőhagymát adjunk hozzá. A masszát aztán kellő alapossággal keverjük össze.
Ebből
evőkanálnyi mennyiségben gyúrjunk kis gombócokat, melyeket forgassunk olajjal
kevert zsemlemorzsába. Ezeket a kis golyókat 200 fokon a forrólevegős fritőzben
addig süssük – nagyjából 10- 15 perc sütő teljesítményének függvényében –amíg
arany barnák nem lesznek.
Mártogatóval,
sajtszósszal kínálva isteni előétel vagy csemege, de akár körettel főétel is
lehet.
Ez kb. egy
fél fej karfiol volt, tehát úgy számoljunk készítéskor, hogy ennyi a fél adag.
Hasábburgonya friss burgonyából
Hozzávalók:
- burgonya (0,5-1 kg, a fritőz méretétől függően)
- 1-2 ek olaj
- só
Elkészítés:
Megtisztítjuk
a burgonyát a héjától, és kb.1 cm vastag hasábokra vágjuk. 30 percre hideg
vízbe tesszük. Ezután leöntjük a vizet, papírtörlővel vagy tiszta konyharuhával
leitatjuk róla a vizet. Visszatesszük a kitörölt tálba, ahol megsózzuk és összekeverjük
egy evőkanál olajjal.
Forrólevegős
fritőzben két szakaszban sütjük. Az első szakasz körülbelül 18 percig140 fokon.
Így a belseje fő meg. 5 percenként vegyük ki a kosarat, ha az a fajta fritőzünk
van, és rázzuk meg a krumplit. 18 perc elteltével emeljük a hőmérsékletet 230
fokra, és további 15-20 percig süssük arany barnára.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése