2023. április 24., hétfő

Pulled Pork - tépett hús lassúfőzőben

(sütős leírás, kiegészítve az általam végzett változtatásokkal)

Hozzávalók:

  • 1,2 kg sertéscomb vagy lapocka

A fűszer-keverékhez, pasztához:

  • 2 ek barna cukor
  • 2 tk pirospaprika
  • 1 tk őrölt feketebors
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 tk őrölt római kömény
  • 1 tk őrölt koriander
  • 1 tk szárított oregánó
  • 1 tk szárított majoránna
  • 2 tk fokhagymapor
  • 30 g só
  • 1 tk sűrített paradicsom
  • 4 ek olaj + a pirításhoz
  • 4 ek víz
  • 1 fej vöröshagyma
  • 150 ml víz
  • 100 ml ketchup (125 g)
  • 1 ek szójaszósz
  • 2 ek bor vagy almaecet
  • 2 ek Worcester szósz

Összeállításhoz:

  • szendvics buci
  • majonéz - sajt
  • csemege uborka

Elkészítés:

A fűszer-keverékhez a száraz fűszereket összekeverjük, majd hozzáadjuk a paradicsompürét, 4 evőkanál olajat, a 4 evőkanál vizet és jól összekeverjük.

Így egy isteni fűszeres pasztát kapunk, amit ezután jól belemasszírozunk a húsba.

Ha ez megvan, egy felforrósított lábasba olajat öntünk és lepirítjuk a hús minden oldalát.

Miközben pirul a comb, hozzádobjuk a felaprított vöröshagymát, a fűszeres pasztát (ami maradt a hús bekenése után), a ketchupot, a vizet, az almaecetet, a Worcester szószt és a szójaszószt. Ezt a gazdag szaftot jól elkeverjük, majd ha elkezd rotyogni, bedobjuk a lábast a 130 fokos sütőbe, ahol 4 órán keresztül pároljuk.

Nálam a pirítás után a lassú főző edénybe tettem a húst, behelyeztem a lassú főző házába, hozzáadtam az előbb felsoroltakat, majd rátettem a tetőt, bekapcsoltam a lassú főzőt és hagytam fődögélni.







Ha kész, kiszedjük egy tálba a húst (akár darabokként) és 2 villa, vagy egy csipesz segítségével szálakra szedjük a húst. Vigyázzunk, hogy azért darabokban maradjon a hús és ne váljon pépessé! (Ha szaftosabbá szeretnénk tenni, akkor a lábasban maradó szaftot még ráönthetjük, de ezt eltehetjük későbbi grillezésekre is szósz gyanánt. Ha ezt választjuk, akkor forraljuk még pár percig a mártást, majd kész is!)



Jöhet a szendvics összeállítása:

Egy előmelegített bucit félbevágunk,pakolunk rá a húsból egy jó adagot, erre megy a pulled pork szósz, majd egy szelet sajt, kis majonézt és a csemegeubit is rászeleteljük.









Az egészet összemelegítjük sütőben/mikróban és már ehetjük is!

Tehát a készítési idők:

130 fok 4 óra sütőben készítve

1-es program 5 óra lassú főzőben

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Epres „kenyér”

  Hozzávalók: Tészta: 330 g kristálycukor 125 g vaj vagy margarin 3 db tojás 250 ml tej 1 db citrom reszelt héja 350 g finomliszt 2 tk...