Almasajt
Hozzávalók:
- 2 kg alma
- 4 db hámozott citrom
- 1,5-1,8 kg cukor
Elkészítés:
Az almát és a
citromot én most lassú présen áteresztettem.
A lassúfőző
edényébe tettem, egyből hozzáadtam a cukrot is. Jól összekevertem.
Így kezdtem
el főzni az 1-es fokozaton, 4 órára állítottam be a főzőt. Tetőt most nem
tettem a főzőre, hogy tudjon elpárologni a pépből a víz.
A főzési idő
függ az alma levesességétől. Minél levesesebb az alma, annál tovább kell főzni.
Letelt a 4
óra, és tányérpróbát csináltam. Akkor kész a sajt, ha a tányéron gyorsan
bebőrösödik a kis mintánk és nem folyik el semerre sem.
Mikor kész
lett a főzés, már csak formákba kellett tölteni a sajtmasszát. Vékonyan
kiolajoztam a szilikonokat és megtöltöttem őket.
A hűvös
spájzba tettem kihűlni és megkötni. Miután megkötött a sajt, zsírpapírra vagy
sütőpapírra borítottam és szárítani kezdtem. Eleinte naponta kell forgatni a
sajtokat, majd lehet ritkábban is.
A szárítás
akkor kész, ha már a sajt alatt nincs lé, ami a nyomódás miatt kijön az elején.
Ha a
szárítással is készen vagyunk, akkor a sajtot jól szellőző helyen tároljuk
fogyasztásig.
Erre nagyon
alkalmas pl. egy sütőpapírral bélelt cipős doboz, aminek a tetejét
kilyuggatjuk.
Karácsonyra vagy bármilyen alkalomra nagyon jó gasztro ajándék. Ilyenkor kis celofánba csomagolom és szalaggal díszítem és egy ajándékkártya is kerül rá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése