2012. augusztus 30., csütörtök

Császárzsemle




Hozzávalók 10 darabhoz:
  • 50 dkg fehér liszt (pl. tönköly fehér liszt),
  • 7 g szárított élesztő, 
  • 1 tk só,
  • 1 tk méz (vagy egy csipet stevia),
  • 1 dl tej,
  • 1,5 dl víz,
  • 5 dkg vaj
  • 1 tojásfehérje
Kenéshez:
  • 1 tojás sárgája, kicsi vízzel elkeverve
Elkészítés:
Keverjük össze a száraz elemeket a kelesztőtálban.
A vizet és a tejet melegítsük fel a 0,5 l-es mikrózható edényben. Ezután a vajat is olvasszuk fel a mikróban, de ne legyen forró.

Tegyük a folyadékokat és az olvasztott vajat a kelesztőbe a száraz hozzávalókhoz és robotgép dagasztó karjával vagy kézzel dolgozzuk össze a tésztát.



A Kelesztő tálban két és félszeresére kelesztjük.

Majd enyhén lisztezett Gyúrólapon dolgozzuk kicsit át a tésztánkat. Ezután alakítsuk hengerré és vágjuk 10 felé. A kis tésztáinkat húzzuk hosszúkás (kb. 25-30 cm) rudakká.



A rudakból először is készítsünk egy hurkot a képen látható módon.
Majd a jobb oldalra eső tésztavéget kicsit meghúzzuk, és alulról átbújtatjuk a gyűrűn, majd középen kicsit kihúzzuk.

Végül megfordítjuk a zsemlét, és a másik tésztavéget is középre húzzuk.



A zsemléket Szilikon Sütőlapra vagy sütőpapírra tesszük, és 30 percet kelesztjük szoba-hőmérsékleten.

Ezután megkenjük a tetejüket kevés vízzel felvert tojás sárgával, és 200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.



Tetejüket megszórhatjuk kenéskor szezám maggal is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Epres „kenyér”

  Hozzávalók: Tészta: 330 g kristálycukor 125 g vaj vagy margarin 3 db tojás 250 ml tej 1 db citrom reszelt héja 350 g finomliszt 2 tk...