Hozzávalók 10 darabhoz:
- 50 dkg fehér liszt (pl. tönköly fehér liszt),
- 7 g szárított élesztő,
- 1 tk só,
- 1 tk méz (vagy egy csipet stevia),
- 1 dl tej,
- 1,5 dl víz,
- 5 dkg vaj
- 1 tojásfehérje
Kenéshez:
- 1 tojás sárgája, kicsi vízzel elkeverve
Elkészítés:
Keverjük
össze a száraz elemeket a kelesztőtálban.
A vizet és a
tejet melegítsük fel a 0,5 l-es mikrózható edényben.
Ezután a vajat is olvasszuk fel a mikróban, de ne legyen forró.
Tegyük a
folyadékokat és az olvasztott vajat a kelesztőbe a száraz hozzávalókhoz és
robotgép dagasztó karjával vagy kézzel dolgozzuk össze a tésztát.
A Kelesztő tálban két és
félszeresére kelesztjük.
Majd enyhén
lisztezett Gyúrólapon dolgozzuk
kicsit át a tésztánkat. Ezután alakítsuk hengerré és vágjuk 10 felé. A kis
tésztáinkat húzzuk hosszúkás (kb. 25-30 cm) rudakká.
A rudakból
először is készítsünk egy hurkot a képen látható módon.
Majd a jobb
oldalra eső tésztavéget kicsit meghúzzuk, és alulról átbújtatjuk a gyűrűn, majd
középen kicsit kihúzzuk.
Végül
megfordítjuk a zsemlét, és a másik tésztavéget is középre húzzuk.
A zsemléket Szilikon Sütőlapra vagy sütőpapírra tesszük, és 30
percet kelesztjük szoba-hőmérsékleten.
Ezután
megkenjük a tetejüket kevés vízzel felvert tojás sárgával, és 200 fokos sütőben
kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Tetejüket
megszórhatjuk kenéskor szezám maggal is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése