Hozzávalók:
- szőlő (nagy szemű, vastag héjú, kemény húsú roppanós szőlő alkalmas csak)
- Agávé szirup – 7 dl-es üvegenként 2 ek. (vagy cukorból ugyanennyi)
- víz
Elkészítés:
A
szőlőszemeket a TW Konyhai Zöldségvágó Ollóval
lecsipkedjük úgy, hogy egy kicsi szár maradjon a szemeken.
Szűrőben
jól megmossuk, lecsepegtetjük.
A
szőlőszemeket üvegekbe rakjuk. Az üveg alját többször a tenyerünkhöz ütjük,
hogy a szemek tömörödjenek, és jól kitöltsék az üveget.
A szőlőre
üvegenként 2 ek. Agávé szirupot vagy 2 ek cukrot teszünk.
A Mesterszakács Nyeles Főzőedényben vizet
forralunk.
A forró
vizet a szőlőre öntjük, és az üvegeket lezárjuk a tetővel. 5 percre fejre
állítjuk, hogy a vákuum kialakuljon.
Ezután egy
nagy fazék aljára újságpapírt teszünk, az üvegeket is becsomagoljuk és
belerakjuk a fazékba.
Felöntjük
vízzel és lassú hőfokon melegíteni kezdjük. Mikor gyöngyözni kezd a víz,
onnantól 5 percig dunsztoljuk a szőlőt. Tovább nem szabad, mert akkor
szétrepednek a szőlőszemek.
Télen
fogyaszthatjuk nasiként, mint kompót, de felhasználhatjuk süteményekhez,
levesekhez vagy húsokhoz is.
Tipp: Aki esetleg szeretné, tehet minden
üvegre egy kis fahéjat, szegfűszeget. Én a szőlőhöz nem szoktam, hogy valódi
szőlő íze maradjon.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése