2012. augusztus 3., péntek

Őszibarack mamikám receptje alapján




Hozzávalók
Tészta:
• 20 dkg zsír,
• 2 tojás sárgája
• 30 dkg cukor
• 2 dl tej,
• 3 dkg kenyérliszt,
• 1 sütőport
• 80 dkg liszt

Töltelék:
• 10 dkg vaj,
• ¼ dl rum,
• 25 dkg cukor,
• 8 dkg darált dió,
• 1 dkg kakaó
• kivájt tészta

Festés:
Sárga és narancssárga cukorfesték, vagy vanília, narancs, színező aroma

Díszítés:
• Kristálycukor

Elkészítés:
A zsírt mikróban megolvasztjuk. Hagyjuk langyosra hűlni.

A kettő tojássárgáját tálba tesszük a cukorral együtt, kikeverjük, és hozzáadjuk a kihűlt olvasztott zsírt. Robotgéppel jól kikeverjük, hozzáadjuk a 2 dl tejet, és a 3 dkg kenyérlisztet, valamint a sütőport. 2 órát pihentetjük.

Ezután 80 dkg lisztet keverünk bele, azonnal gombócokat formálunk belőle.
szilikon sütőlapra vagy sütőpapírra tesszük a gombócokat (7 x 7 fér a szilikon lapra), szép világosra sütjük és utána még forrón, tompa hegyű, lehetőleg recés végű késsel az alját kivájjuk.

Hidegen nem lehet kivájni, mert a tészta el fog törni!
Ezután összeállítjuk a tölteléket.

Egy tálban kikeverjük a vajat a cukorral, rummal, dióval, kakaóval. A kivájt tésztát, ha szükséges a  a kés betétes aprítóban átdaráljuk, hogy ne legyenek benne nagy darabok.

Ezután ezt is keverjük a töltelék masszához. Nem baj, ha nem áll össze a tálban, mert a barackokba nyomkodva össze fog állni szépen.

Mikor kész a massza, szorosan tömjük be a tölteléket a kis lyukakba. Miután jól megtömtük a magok helyét a töltelékkel, késlapjával lesimítjuk, hogy egyenes legyen a fél barack felülete.

Tojás fehérjével megkenjük a betöltött barack alját. Egy másik felet hozzányomunk óvatosan.

Most a színezés következik.

A cukor festékből késhegynyit üveg tálkákba teszünk, egy kevés vízzel elkeverjük mindegyiket. Először a sárga színnel festünk össze-vissza foltokat a barackunkra, majd a narancssárgával az üresen maradt részekre és ráhúzhatunk a sárgára is helyenként. Így nagyon fog hasonlítani az igazi barackra.

Miután az összes barackunkat megfestettük és megszáradtak, akkor a tojásfehérjével bekenjük az egész barackot és kristálycukorban hempergetjük.
Hagyjuk jól megszáradni és másnap zárható tálba, fém vagy papírdobozba tesszük és légmentesen lezárjuk a tetejét.

Nagyon finom lesz pár hét múlva. Sokáig eláll, így akinek kedve és ideje van, akár több adagot is készíthet egyszerre. 

Aki először készíti, elégedjen meg egy adaggal, mert elsőre lassan fog menni.




1 megjegyzés:

Epres „kenyér”

  Hozzávalók: Tészta: 330 g kristálycukor 125 g vaj vagy margarin 3 db tojás 250 ml tej 1 db citrom reszelt héja 350 g finomliszt 2 tk...