Hozzávalók
Tészta:
• 20 dkg
zsír,
• 2 tojás
sárgája
• 30 dkg
cukor
• 2 dl tej,
• 3 dkg kenyérliszt,
• 1
sütőport
• 80 dkg
liszt
Töltelék:
• 10 dkg
vaj,
• ¼ dl rum,
• 25 dkg
cukor,
• 8 dkg
darált dió,
• 1 dkg
kakaó
• kivájt
tészta
Festés:
Sárga és
narancssárga cukorfesték, vagy vanília, narancs, színező aroma
Díszítés:
•
Kristálycukor
Elkészítés:
A zsírt
mikróban megolvasztjuk.
Hagyjuk langyosra hűlni.
A kettő
tojássárgáját tálba tesszük
a cukorral együtt, kikeverjük, és hozzáadjuk a kihűlt olvasztott zsírt.
Robotgéppel jól kikeverjük, hozzáadjuk a 2 dl tejet, és a 3 dkg kenyérlisztet,
valamint a sütőport. 2 órát pihentetjük.
Ezután 80
dkg lisztet keverünk bele, azonnal gombócokat formálunk belőle.
szilikon sütőlapra vagy sütőpapírra tesszük a gombócokat (7 x 7 fér a
szilikon lapra), szép világosra sütjük és utána még forrón, tompa hegyű,
lehetőleg recés végű késsel az alját kivájjuk.
Hidegen nem
lehet kivájni, mert a tészta el fog törni!
Ezután
összeállítjuk a tölteléket.
Egy tálban kikeverjük a vajat a cukorral, rummal, dióval, kakaóval. A kivájt tésztát, ha szükséges a a kés betétes aprítóban átdaráljuk, hogy ne legyenek benne nagy darabok.
Ezután ezt is keverjük a töltelék masszához. Nem baj, ha nem áll össze a tálban, mert a barackokba nyomkodva össze fog állni szépen.
Mikor kész a massza, szorosan tömjük be a tölteléket a kis lyukakba. Miután jól megtömtük a magok helyét a töltelékkel, késlapjával lesimítjuk, hogy egyenes legyen a fél barack felülete.
Tojás fehérjével megkenjük a betöltött barack alját. Egy másik felet hozzányomunk óvatosan.
Most a színezés következik.
A cukor festékből késhegynyit üveg tálkákba teszünk, egy kevés vízzel elkeverjük mindegyiket. Először a sárga színnel festünk össze-vissza foltokat a barackunkra, majd a narancssárgával az üresen maradt részekre és ráhúzhatunk a sárgára is helyenként. Így nagyon fog hasonlítani az igazi barackra.
Miután az összes barackunkat megfestettük és megszáradtak, akkor a tojásfehérjével bekenjük az egész barackot és kristálycukorban hempergetjük.
Hagyjuk jól
megszáradni és másnap zárható tálba, fém vagy papírdobozba tesszük és légmentesen lezárjuk a tetejét.
Nagyon finom lesz pár hét múlva. Sokáig eláll, így akinek kedve és ideje van, akár több adagot is készíthet egyszerre.
Aki először készíti, elégedjen meg egy adaggal, mert elsőre lassan fog menni.
Guszta nagyon! Mintha igaziak lennének...
VálaszTörlés